Kvalitet & Tradition

Akademisk Frihet - Kollegialt styre - Forskningskvalitet

Min bilder
Namn:
Plats: Uppsala, Uppland, Sweden

måndag, april 10, 2006

Studenthemmets vanor och seder, del 1:2 Balförberedelsens klimax

Frackskjortorna var märkta med namn i nacken, tvätten ordnades nämligen gemensamt och behovet att på ett enkelt sätt skilja skjortorna från varandra blev stundtals trängande. Tålmodigt ströks skjorta efter skjorta till järnets pysande och frustande melodi. Ändå tålmodigare var bröderna med stärkning på sin lott. En bra stärkning kräver sin man, spray och så stryk, spray och så stryk, om och om och om igen tills hela luften fylls av den lätt parfymerade arom som följer med flaskan.

Klädpressen är givetvis bemannad. Här behandlas de frackrockar vars bärare deltagit vid ett digert antal högtidsfester och som därmed blivit skrynkliga av att ha suttits på och annat otyg.

En och en troppar så småningen av när de fått sin skjorta strykt och stärkt, sina skor lackade och rockar pressade, manade som de är upp till sina celler där de små detaljer som gör högtidsdräkten så speciell att bära, väntar.

Skjortknapparna, manchetterna, den egenhändigt knutna flugan, de röda hängslen som är studenthemmets signum och lustiga lilla egenhet, allt omges av en helig lyster, en studentikos förnimmelse av mod, strid och eld. Bröderna är redo. Fortsättning följer.