Kvalitet & Tradition

Akademisk Frihet - Kollegialt styre - Forskningskvalitet

Min bilder
Namn:
Plats: Uppsala, Uppland, Sweden

onsdag, mars 22, 2006

Halvstång vid statsbesök

Del 2

Herr Pagrotsky besökte under eftermiddagen Uppsala. Trots att utbildningsministern prioriterat statsbesök vid flera undermåliga högskolor i de norra provinserna före hans första Uppsalabesök som sittande på posten, togs han emot med öppna armar av Prorektor Lena Marcusson med entourage. Ingen skugga faller dock på henne, diplomatins spel mot överheten är nog så viktigt i en tid av akademisk ofrihet och statligt beroende.

Representanter för K & T befann sig dock utanför Universitetshuset där "Akademiens Vänner - en Vängrupp för Bevaranda av Upsaliensisk Kultur- och Idétradition" agerade efter sina ideal. Det undgick få, allra minst ministern själv, att flaggorna var hissade på halvstång. Här följer ett referat från ett samtal mellan undertecknad och Hilding Arrenius, Fil.Dr i Arkeologi:

HP: - "Jag noterar med viss förvåning att flaggorna är hissade på halvstång, trots att universitetets receptionister svär på riksvapnet att något sådant inte är beställt av Rektor Magnificus."

HA: - "Bror har både rätt och fel. Förvisso finns inget dödsfall varken på universitetet eller annorstädes rapporterat, där stämmer receptionisternas utsago. Jag och mina vänner, bror Levin och syster Palmcrantz, ser dock ett större offer ligga på altaret sedan många år tillbaka; den akademiska friheten. Den fria forskningen dignar under krav på politisk korrekta perspektiv och profitabilitet samt kreverar p g a undermålig finansiering. Jag, mina bröder och systrar är alla här för att visa att den förda politiken skördar offer och att i Uppsala får hedervärda offer ceremonier som kastar ljus på begångna orättvisor. Därför tog vi oss friheten att med vaktmästeriets goda minne sköta flaggningen under eftermiddagen."

HP: - "Bror är lika vältalig som han är klok. Jag noterar även att era fanor är klädda i flor?"

HA: - "Det är en alldeles korrekt betraktelse. När man ska göra något så ska det gå riktigt till. Floret finns där för att synliggöra att också de organisationer vi representerar står bakom den symboliska handling som mött utbildningsministern idag."

Efter skådespelet gick vi förenade till SNerikes Nation för en Bayersk och lättare vickning, glada i hågen och uppfyllda av en förvissning om att (s)tatens förtryck en dag ska falla.