Kvalitet & Tradition

Akademisk Frihet - Kollegialt styre - Forskningskvalitet

Min bilder
Namn:
Plats: Uppsala, Uppland, Sweden

söndag, mars 12, 2006

Bemanna fortet, bröder och systrar!

Jaha, så var det dags igen. Men gott så, herr "utbildningsminister", det är därför vi är här. Att slå vakt om den lilla kvalitet som finns kvar i högre utbildningsväsende år 2006 kommer att visa sig vara helt avgörande för att rädda akademien undan (s)taten och dess idoga försök till att knäcka vår ande och kropp.

Att anföra demografiska skäl till utbyggnad av högre utbildning är inte bara programmatiskt diskutabelt utan också direkt omoraliskt. Allt handlar för bövelen om lämplighet. Befolkningstillväxten som tillsammans med ett borgerligt regimskifte möjliggör för en historisk minskning av intaget till högskolan kommer under Pagrotskys fortsatta tyranni att leda till en nivellering av allt som är unikt med Uppsala och Lund med resten av svensk högskola. Under sådana omständigheter behövs handlingsprogram och mannamod, därför proklamerar vi: Bemanna fortet, bröder och systrar, lede fi är kommen!

Fem åtgärder för svensk akademi:

1. Lägg omedelbart ner de 30 sämst presterande högskolorna ute i provinserna. Lägg sedan ner 5 stycken om året enligt samma princip. Deportera de friställda lektorerna tillbaka till Sveavägen 68. Rehabilitera de med ursprung i Uppsala och Lund och återanpassa dessa till lägre lektorstjänster vid LU och UU.

2. Höj fakultetsanslagen, öronmärk 80% av resurserna till grundforskning.

3. Återinför meritokratin, avskaffa all kvotering och alla "mångfaldsåtgärder". Friställ jämo, upplös Språkverkstaden och Studerandebyrån.

4. Bannlys politikerklassen och fackpamparna från universitetsstyrelser och fakultetsnämnder. Återinför det kollegiala styret.

5. Slå vakt om svensk högre förvaltning. Öronmärk tjänster för arbetssökande disputerade.

Vi ger oss inte utan strid!

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Förlåt en broders undran, men vad är en högskola och finnes det många sådana i vårt avlånga land? Är det månne högre allmänna läroverk som åsyftas, eller har ouvriärregeringen instiftat en ny skolform?

söndag, mars 12, 2006  

Skicka en kommentar

<< Home