Kvalitet & Tradition

Akademisk Frihet - Kollegialt styre - Forskningskvalitet

Min bilder
Namn:
Plats: Uppsala, Uppland, Sweden

onsdag, juli 19, 2006

En administrerad kollaps

Så beskriver Per Lundberg och Christer Löfstedt den svenska akademien i nådens år 2006. Redaktionen på K&T har under sin existens hyllat hjältar som står upp för de värden som vi och många akademiker med oss svurit att upprätthålla och försvara ( se här och här). Nu iklär vi oss paraduniformerna och vecklar ut fanorna än en gång, så här välformulerad och effektiv retorik kan bara komma från forskare som utvecklats i en kollegial miljö.

Två tydliga tendenser pekas ut; kommersialisering och politisk (s)tyrning. Många är de som nu sagt ifrån, så många att vi nöjt konstaterar akademiens samstämmighet bakom följande dekret: Låt oss sköta våra egna affärer, släpp oss fria, bänd loss de kilar ni slagit in i det kollegiala styrets boning och höj de förbaskade fakultetsanslagen!

K&T försökte under eftermiddagen att få kontakt med herrarna Lundberg och Löfstedt för några kommentarer. Innebär debattartikeln att man är redo att skriva under sagda redaktions manifest för en fri akademi? Var man redo att frångå statliga krav på politiskt korrekta perspektiv och därmed riskera stängas ute från pengapåsar och prestigefyllda seminarieretreater på Hasseludden? Svaren uteblev, herrarna var kallade till Rosenbad för utskällning och risning.